Tosai
Tosai ini mempunyai banyak
nama lain. Tosai juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai
ataupun chakuli.Tosai juga terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur,
tosai cili, tosai bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan
oleh rakyat Malaysia terutamanya kaum india.Tosai boleh didapati di mana-mana
gerai atau kedai mamak dan juga di restoran india. Makanan tradisional
ini berasal dari India.Tosai dimakan sebagai sarapan pagi atau makan malam.Tosai
amat kaya dengan karbohidrat dan protein.
Tosai dimakan dengan
pelbagai jenis lauk sampingan. Contohnya,sambar,sambal dari buah-buahan,acar
india,kari ayam atau daging kambing dan lain-lain. Di dalam tosai,ia diisi
dengan kentang dan bawang yang telah di goreng sehingga ranggup.
Idli
Idli juga berasal dari
India. Idli mempunyai banyak jenis. Contohnya, sanna, rave atau sambar idli. Ia
dimakan sebagai sarapan pagi ataupun sebagai makanan ringan. Makanan ini sering
dihidang dengan sambal dari buah-buahan, sambar dan lain-lain. Bahan utamanya
ialah vigna mungo dan nasi.
Vadai
Vadai merupakan sejenis makanan tradisional kaum India. Terdapat dua
jenis vadai iaitu paruppu vadai dan ulunthu vadai. Paruppu vadai diperbuat
daripada kacang dal, hirisan cili hijau, daun kari, dan bawang merah. Ulunthu
vadai pula diperbuat daripada tebung beras dan berbentuk roda dan berlubang di
tengah. Ulunthu vadai biasanya dimakan sekali dengan chutney. Vadai perlu
digoreng dengan minyak yang banyak.
Putumayam
Putu Mayam merupakan makanan tradisional India yang telah mendapat
sambutan menggalakkan dari semua bangsa. Kini, ia turut dinikmati oleh semua
kaum di Malaysia, Sri Lanka, dan Singapura sebagai snek yang biasanya dimakan
ketika sarapan pagi. Putu Mayam yang diperbuat daripada adunan tepung beras ini
enak dihidang bersama kelapa parut dan gula Melaka.
Murukku
Murukku adalah makanan tradisional kaum India. Murukku telah mengambil
tempat di hati semua masyarakat berbilang bangsa di negara ini. Murukku adalah
makanan ringan yang sedap, rangup dan senang dibuat dan murah kosnya. Murukku
diperbuat daripada tepung kacang tosai/
Urad dhal dan tepung beras dan perasanya bergantung kepada penggemar
seperti yang asli atau yang pedas menggunakan serbuk cili. Murukku biasanya
berbentuk bulatan atau berbentuk halus. Murukku dibuat daripada acuan khas seperti
cara menekan tepung yang telah uli atau cara pemutaran.
Nasi daun pisang
Masyarakat India juga terkenal dengan hidangan yang dimakan di atas daun
pisang yang dipercayai boleh membantu sistem penghadaman. Nasi yang dimakan
beralaskan daun pisang ini akan dihidang bersama dengan aneka sayur-sayuran,
kari daging atau ikan, jeruk dan papadam. Biasanya ia hanya akan diletakkan
kuah kari sahaja, dagingnya tidak dihidang bersama kerana nasi daun pisang ini
merupakan makanan bagi vegetarian India dan secara tradisionalnya, ia akan
dimakan dengan menggunakan tangan.
No comments:
Post a Comment